Buxus snoeien en overige onderhoud bij Buxus-goedkoop.nl
Uw buxus in TOPvorm!
Weinig struiken zijn zo decoratief als buxus of randpalm. U kunt er schitterende hagen mee maken die uw tuin een stijlvolle uitstraling geven en verder kunt u er gemakkelijk allerlei vormen van knippen.
Buxus snoeien is niet moeilijk
U hoeft echt geen kapper te zijn om uw buxus in vorm te knippen. De mooiste hegjes en Buxusvormen krijgt u wanneer u de struikjes tweemaal per jaar snoeit. Het snoeien doet u het liefst van mei tot augustus, wanneer de bewolking overheerst. Snoeien op een zonovergoten dag geeft bladverbranding. Voor het snoeien kunt u een gewone snoeischaar of een speciale buxusschaar gebruiken. Nog gemakkelijker is het gebruik van een kleine accu heggeschaar. Een goede bemesting na de snoeibeurt zorgt voor een goed herstel van de gesnoeide struiken. Buxus snoeien is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.
Buxus houdt van kalk
Buxus houdt dus niet van te felle zon, en heeft ook veel water nodig. Daarnaast houdt de buxus er niet van om tussen heide en rododendrons in te staan. Dit zijn uitgesproken zuurminnende planten en buxus houdt van kalk. Buxus eist zelfs kalk in de bodem. Lijden uw buxusstruiken gebrek aan kalk dan merkt u dat onmiddellijk: de blaadjes krijgen witte of gele bladranden.
Het advies is dan ook om regelmatig korrelkalk met magnesium te strooien. Buxus heeft ook ijzer en magnesium nodig.
Het planten van Buxus
Wanneer u buxusboompjes of jonge haagplantjes koopt, kunt u ze het beste zo vlug mogelijk uitplanten. Plant ze een drietal cm dieper dan ze in de kwekerij of in de pot groeiden. Vermeng de uitgegraven aarde met groencompost voor een goede aanslag. Geef ze veel water na het planten en druk de grond goed aan. Wanneer het na aanplant in het voorjaar en de zomer droog wordt, kunt u het beste veel water geven. Zeker aan de wat grotere struiken.
Voeding
Na het aanplanten kan een kleine hoeveelheid mest worden gegeven (vanaf maart). Men kan ervoor kiezen een organische meststof te kiezen, zoals kippenmest of gedroogde koemestkorrels. Daarna elk jaar in het vroege voorjaar (maart-april), en voor en na de langste dag (juli-aug.).
TIP!
Buxus in een pot droogt in de winter snel uit door de vorst. Ondanks dat de Buxus winterhard is, kunt u bij aanhoudende vorst de plant het beste op een beschermde plek in schuurtje of garage neerzetten. Voeding geven in de winter hoeft niet, maar wel regelmatig water blijven geven. Vermijd een plekje in de winterzon als het vriest.